Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek

3.jpg
60 godina GISKO

Pozor! Zgrada Knjižnice (pro)pada

Secesijska zgrada na Europskoj aveniji broj 24 u kojoj je danas sjedište Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek izgrađena je početkom 20. stoljeća kao luksuzna gradska vila – svadbeni poklon Matilde i Ladislava Gillminga njihovoj kćeri, Matildi Gillmig ml., prigodom njezine udaje za mladog odvjetnika Vjekoslava Hengla, koji je kasnije postao znameniti gradonačelnik Grada Osijeka. Projekt kuće izradio je bečki arhitekt Gotthif, a kuća je građena od 1905. do 1906. godine. Gradnju je izveo ovlašteni osječki graditelj Franjo Wybiral. Godine 1922. dograđeno je istočno krilo zgrade (građevinski poduzetnici Emil Eisner i Adolf Ehrlich). Matilda i Vjekoslav Hengl živjeli su u kući do 1945. godine kada nove, partizanske, vlasti kuću nacionaliziraju, iako postoji usmena legenda da je vlasnik, predosjećajući što će se dogoditi, kuću svojevoljno poklonio gradu za javnu namjenu.
Gradska knjižnica u kuću useljava 1957. godine i danas je jedini korisnik svih prostora zgrade.
Tijekom Domovinskog rata zgrada je u više navrata bila meta neprijateljskih napada i znatno je oštećena, pogotovo krovišni dio. Nakon rata, sredstvima Ministarstva kulture RH i vlastitim sredstvima Knjižnice, financirana je sanacija krovišta, ali ne i drugih vanjskih dijelova Knjižnice te pripadajuće secesijske ograde.
Pročelja Knjižnice posljednji su put cjelovito obnovljena 1986. godine. Nažalost, pogrešan odabir tehnika i vrsta fasadnih boja, kao i naknadne ratne štete, doprinijele su ubrzanom propadanju svih pročelja zgrade, koja su danas u stanju (ras)padanja te knjižnična zgrada predstavlja opasnost za korisnike i djelatnike te je neprivlačan prizor za posjetitelje i domaćine našeg grada.


Pozivamo vas stoga, da se ovom i drugim prigodama, pridružite našem javnom apelu za spas, obnovu i uređenje nekada jedne od najljepših zgrada u našem gradu, današnje zgrade Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek i njene secesijske ograde.


Molimo sve zainteresirane za pomoć pri obnovi da se jave na sljedeći broj telefona Knjižnice: 031 211 218 ili e-adresu Knjižnice: gisko@gskos.hr.

Nogometom za secesiju

Tisak o GISKO