Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek

4.jpg
60 godina GISKO

Rad na računalima

Računalima u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek mogu se koristiti samo članovi Knjižnice uz predočenje članske iskaznice. Svaki član Knjižnice dužan je pridržavati se Pravila o uporabi osobnih računala za korisnike u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek koja se primjenjuju na svim odjelima Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek.

Za vrijeme rada na računalu korisnik je kazneno i materijalno odgovoran za svaku strojnu i  programsku štetu. Pri pretraživanju interneta odgovornost je individualna (za malodobne članove odgovorni su roditelji). Korisnici su dužni pridržavati se CARNet-ovih pravila o ponašanju korisnika CMU servisa te pravila za upotrebu CARNet-ovih resursa u ustanovama članicama CARNet-a.

Ukoliko korisnik ima poteškoća pri snalaženju u radu na računalu, za pomoć i poduku može se obratiti djelatniku odjela na kojem koristi računalo.

 

Termin korištenja računala

Termin korištenja računala potrebno je dogovoriti, osobno ili telefonom, s djelatnikom na odjelu Knjižnice na kojem se želi koristiti računalo. Ukoliko korisnik ne otkaže dogovoreni termin, a ne dođe nakon isteka 15 minuta od početka ugovorenog termina, gubi pravo na korištenje računala u tom terminu.


Uporaba računala vremenski je ograničena na 90 minuta dnevno po korisniku.
Ako nakon isteka termina nema drugih korisnika, vrijeme korištenja računala može se produžiti u dogovoru s djelatnikom Knjižnice.

Jednim se računalom istodobno može  koristiti samo jedan korisnik.

Obiteljskom iskaznicom se u jednom terminu može služiti jedan član na jednom računalu.

Grupni rad korisnika može, u iznimnim slučajevima, odobriti djelatnik Knjižnice.

Prednost pri korištenju računala ima pretraživanje informacijskih i obrazovnih sadržaja.

 

Nije dozvoljeno!

  • koristiti računala djelatnika Knjižnice
  • primati i slati neprikladne sadržaje putem interneta ili u lokalnoj mreži
  • instalirati ili deinstalirati programe, osobito one u Control Panelu (sve datoteke privremeno snimljene na tvrdom disku moraju se izbrisati ili pohraniti na neki drugi medij)
  • koristiti diskete i CD-ROM-ove koje ste sami donijeli (koristiti isključivo diskete i CD-ROM-ove koje mogu nabaviti od djelatnika Knjižnice)
  • rastavljati i oštećivati opremu te mijenjati podatke  
  • iznositi dijelove računalne opreme ili cijelu opremu
  • ometati, ugrožavati ili onemogućavati tuđi rad, privatnost i sigurnost

 

Korisnici GISKO računala Knjižnice koriste besplatno.

Tiskanje, fotokopiranje, skeniranje i lokalno arhiviranje podataka (snimanje) naplaćuje se prema Cjeniku usluga Knjižnice.