Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek

4.jpg
60 godina GISKO

Usluge za slijepe i slabovidne osobe

Na poticaj bivšeg ministra kulture, mr. sc. Bože Biškupića, a temeljem projekta koji je osmislilo Hrvatsko knjižnično vijeće, Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek, kao jedna od istaknutih narodnih knjižnica, dobila je od Ministarstva kulture vrijednu donaciju u opremi za potrebe slijepih i slabovidnih korisnika knjižnice.

Svečano predstavljanje nove opreme održano je   13. svibnja 2009. godine u Studijskoj čitaonici Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek (Europska avenija 24) gdje je  navedena oprema bila dostupna svim zainteresiranim korisnicima Knjižnice. U prosincu 2011. godine smo opremu prebacili u Ogranak knjižnice u Donjem gradu, (Trg bana J. Jelačića 24a), koji omogućava kvalitetniji pristup korisnicima građi i opremi.

 

 

Nova oprema osigurat će bolju i ravnopravniju uključenost slijepih i slabovidnih osoba u djelatnosti Knjižnice, njene usluge i zbirke te značajno doprinjeti poboljšanju usluga usmjerenih ovoj značajnoj korisničkoj zajednici omogućavajući im kvalitetniji pristup svim izvorima znanja i informacija  koje posjeduje Knjižnica ili koje se mogu putem suvremenih medija osigurati u Knjižnici.

 

Oprema obuhvaća sljedeće:

  • osobno računalo s programom J.A.W.S. (Job Access With Speech) - program koji omogućava čitanje teksta sa zaslona računala u Windows operativnom sustavu, a prilagođen je za hrvatski jezik
  • Magnifier - program za uvećanje sadržaja na zaslonu računala
  • Plextalk – CD player za zvučne knjige na CD-ima;
  • Magni Link Zip – elektronično autofokusno vizualno pomagalo koje se sastoji od 17“ zaslona, kamere i površine za čitanje; a služi za povećanje klasično tiskane građe, omogućava prilagođavanje kontrasta jasnoće i oštrine prikaza te sadrži višebojni način korištenja; u uređaju je integrirana vodoravna i okomita kontrolna linija zbog lakšeg snalaženja u tekstuDonirana oprema, kao i projekt u sklopu kojeg je donacija nastala, svjedoče o sve prisutnijoj svijesti šire pa tako i osječke javnosti za potrebe slijepih i slabovidnih osoba te se ovom prigodom zahvaljujemo Ministarstvu kulture RH kao i drugima uključenim u projekt.

 

Novo u Knjižnici - Playaway - THE ALL-IN-ONE AUDIOBOOK

Darom Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek u 2011. godini obogatila je svoj fond novim medijem – zvučnom knjigom na Playaway uređaju. Četrdeset dva naslova uključuju zanimljive sadržaje iz područja suvremenog društvenog života, engleskog jezika, uključujući leksik i pisanje, američke književnosti (npr. „Moby Dick “, „Walden“, „Huckleberry Finn“, „Little Women“, „The Scarlet letter“), američke i svjetske povijesti te biografije političkih ličnosti (npr. „The War : an intimate history 1941-1945“, „The American journey of Barack Obama“, „The U.S. Constitution“, „A short history of United States“, „The autobiography of Benjamin Franklin“).

 

 

  

 

 

Playaway građa zasigurno će zaintrigirati sve korisnike koji pokazuju interes za kulturnu povijest i suvremena zbivanja u SAD-u. Korisnici navedenu građu mogu posuditi na Posudbenom odjelu Gornji grad.