Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek

3.jpg
60 godina GISKO

Knjige na dobrom glasu – Čarolija blagdanskih okusa

Prosinački su dani vrijeme velike radosti u kojem ljudi otvaraju svoja srca i započinju pripreme za blagdan Božića. Njegovanje običaja i druženje s dragim ljudima s ciljem stvaranja lijepih uspomena jest sve što nam je potrebno da bi ovo radoblje ispunili smijehom i veseljem. Ništa ne dočarava toliko raspoloženje Došašća kao primamljivi mirisi svježe pečenih kolačića i blagdanskih jela. U želji da razveselimo i iznenadimo najbliže, svake smo godine u potrazi za receptima i idejama za blagdansku trpezu ne bismo li pronašli nešto isto, a opet malo drugačije. Imajući to u vidu, Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek izdvojila je za vas neke preporuke koje će vam pomoći da obogatite svoj božićni jelovnik i održite duh narodnih blagdanskih običaja.

Knjiga Božić dolazi zaista je nezaobilazno štivo u ovo prekrasno adventsko vrijeme. Sve što biste trebali znati o Božiću možete pronaći u ovoj čarobnoj knjizi prepunoj ideja za božićna jela, ukrase i darove. Božićne pjesme i razne zanimljivosti koje nude osnovu za pripovijedanje priča, omogućit će vam da vrijeme do Božića ispunite radošću dok pripremate neke od recepata navedenih u knjizi. U njoj ćete pronaći 35 recepata – od klasične savijače s makom – do tradicionalnih suhih kolača i slasnih torti. Ukoliko želite raskošan blagdanski ručak, naučite pripremati patku s breskvama ili punjena teleća prsa. Pustite mašti na volju, sami sastavite blagdanski jelovnik i poslužite ga na domišljato ukrašenom stolu. Sve što pripremite razveselit će vaše najdraže koji će rado uživati u svim pripremljenim delicijama.
Ukoliko želite i svoje najmlađe uključiti u izradu ukusnih slastica ili neki drugi zabavni projekt, na policama Odsjeka za djecu, Posudbenog odjela GISKO, možete potražiti knjigu Moj najbolji Božić : knjiga aktivnosti. Mali kreativci pronaći će mnoštvo ideja za ukrašavanje i izradu darova i čestitki, a za sve koji se žele okušati u pripremi jelâ, pronaći će kutak i za sebe. Keksi u obliku sobova i kolači ukrašeni duginim bojama, planina od puslica i čarobni vilinski kolači samo su neki od recepata koje vaši najmlađi mogu lako napraviti i na taj način dati svoj doprinos sjajnoj blagdanskoj gozbi. Djetinjstvo u očekivanju i slavljenju Božića ima posebnu čar zbog koje su svi naredni Božići emotivni i čarobni.
Možete li zamisliti obiteljsko okupljanje bez tradicionalnih slastica? Slastica koje su vam se od djetinjstva duboko urezale u pamćenje? Knjiga Slastice iz bakine kuhinje vode vas u svijet prhkih kolačića, medenjaka, pita, uštipaka, savijača, okruglica, makovnjača i orahnjača te raznih torta koje su tek mali uvid u riznicu slatkih delicija iz cijele Hrvatske, a koje ćete pronaći u ovoj sjajnoj kuharici. Bez obzira na to jesu li vaše majke i bake na vas prenijele svoja znanja ili nisu, ova će vas knjiga uvesti u tajne pravljenja gotovo svih domaćih kolača po tradicionalnim recepturama. Uživajte u pripremi i nezaboravnim okusima u kojima će uživati i vaša djeca i unuci te po kojima će vas se zauvijek sjećati! Ukoliko zaista želite probuditi sjećanja te prirediti prave tradicionalne slavonske delicije, predlažemo kuharicu Moji, bakini, tatikini i omicini recepisi : esekerski osječki kolači u izdanju Grafike Osijek. Recepti u njoj su stilski očuvani tako da očuvaju izvornost izričaja svih Osječanki i Osječana čijim je velikodušnim doprinosom i nastala ova knjiga. Istinski užitak za svakoga pravog legu i legicu! Hrvatski božićni običaji dio su hrvatske tradicije. Uz slavlje Božića razvili su se brojni običaji poput kićenja božićnoga drvca na Badnjak, odlaska na polnoćku, pjevanja božićnih pjesama i darivanja. Knjiga Božićnica : hrvatski narodni običaji, nudi vam šetnju svim kutcima Hrvatske, da biste u izvornim kazivanjima o tome kako se vidljivim, ali i duhovnim pripremama obilježavao dolazak Božića, pronašli nadahnuće za današnje običaje. Jelovnik za badnju večer koja započinje postom i nemrsom nudi nam mnoštvo ideja za pripremu bakalara, a ukoliko bi ovoga Božića željeli prirediti tradicionalne fritule, božićni kruh ili božićnu gibanicu ovo je knjiga za vas!
Bogato opremljena kuharica s detaljnim slikovnim i tekstualnim uputama pod nazivom Božićni kolačići : najbolji recepti za suhe kolačiće, voćni kruh i još mnogo toga, potaknut će vas da izvadite iz ladica svoje kalupe za kolačiće, zasučete rukave i ispunite dom mirisima i okusima Božića! Miris zvjezdica s cimetom, medenih talira i medenjaka ispunit će i zagrijati vaš dom i vaša srca. Bilo da se radi o jednostavnim prhkim keksima s marcipanom ili francuskom kruhu s mirodijama, o klasičnim poljupcima s kokosom po bakinom receptu ili profinjenim snježnim kockama sa želeom od kupina – s pomoću ove prekrasne kuharice napravit ćete savršene kekse!
Želite veliki izbor recepata za slane i slatke slastice u jednoj knjizi? Upravo ćete to pronaći u prekrasno ilustriranoj i korisnoj kuharici pod nazivom Maštovite torte i kolači : 500 omiljenih slatkih i slanih poslastica. Imajući u vidu da je kvaliteta najbolji recept, iskusni slastičari iz Oetkerove kuhinje prikupili su svoje stogodišnje iskustvo i u pet vam poglavlja predstavili po 100 recepata za svaku prigodu i sve ukuse. Priprema kolača iz lima, torti, rolada savijača, pralina, keksa i kolačića, slanih kolača i peciva, s podacima o udjelu bjelančevina, masti, ugljikohidrata i kalorija, objašnjena je uz detaljne upute korak po korak. Bezobzira na to želite li zamamnim kolačima ili pecivima počastiti ukućane ili goste, krenite u slasno kulinarsko istraživanje – užitak i uspjeh su zajamčeni! Slične detaljne upute i raznovrsne tehnike pravljenja i ukrašavanja klasičnih kolača možete pronaći u suvremenoj kuharici Klasični kolači. U širokoj ponudi recepata iz cijeloga svijeta naći ćete biskvitne kolače poput čokoladnih eklera i američkih smeđih kolača, kolače s mirodijama i kolač s mrkvom, blagdanske kolače poput stollena i simnela te slavne torte. Svaki je kolač popraćen slikom u boji te fotografijama svakoga postupka i faze pripreme. Ovoga Božića kolače mogu pripremiti zaista svi u društvu poznate hrvatske kuharice Ane Ugarković i njezine knjige Nešto slatko. Knjiga je to koja će vas ohrabriti i potaknuti, a onim vještijima ponudit će pregršt zamisli i kombinacija. Ana u kuharici objašnjava ulogu svakoga sastojka u receptu te važnost određenih temperatura pećnice te postupke i faze pravljenja kolača. Božić je radostan blagdan. Svatko tko se prepusti njegovoj čaroliji osjetit će nostalgiju kojom nas Božić prekriva poput prozirnoga vela i nježno dotiče našu dušu. Njegova nas toplina zbližava s drugima i s Bogom jer na Božić svi putevi uvijek vode kući. Neka vas priprema recepata prema preporukama s polica Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek navede da osjetite barem jedan prustovski trenutak u kojem ćete se prisjetiti prave istine i ljubavi u vašim srcima. Zapamtite, da samo Božić u srcu ostavlja Božić u zraku.

Sretne i blagoslovljene blagdane želi vam Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek!

16.12.2016.