Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek

2.jpg
60 godina GISKO

Đelo od Gisko predstavlja nove naslove pristigle u Knjižnicu, vol. 3/17

Kreativne i uspješne osobe do velikih ideja i projekata ne dolaze uvijek lako. Poznato je kako je njihov okidač dostupna informacija te istraživanje, često i neobavezno pregledavanje raznih izvora informiranja. Stoga, kako biste postali kreativnija i uspješnija osoba možete svakodnevno primjenjivati jednu iznimno laku stvar: počnite sa čitanjem knjiga, časopisa, dnevnog i tjednog tiska, internet portala, stručne i zabavne literature. Naime, velike ideje nalaze se i u romanima uz koje se opuštamo. Možda je u današnjim preporukama upravo ona vaša!

Roman "Prosjak i zec" finskog satiričara Tuomasa Kyröa fantastična je priča o čovjeku koji ne odustaje od svojih snova, a spletom okolnosti život mu se mijenja na nevjerojatan način. Roman "Prosjak i zec" veoma je duhovito, toplo i šarmantno djelo. Rumunj Vatanescu imao je nekoliko mogućnosti: mogao je krasti automobile, skupljati bakar, prodati bubreg ili otići na privremeni rad u Skandinaviju. Naime ruski trgovac ljudima Jegor Kugar, produžena ruka međunarodne kriminalne hobotnice, obećava mu siguran posao, puni pansion i hranu ako pođe s njim u Finsku da za njega prosi. Vatanescu trpi sva poniženja i nedaće vođen samo jednom željom, da sinu kojeg je ostavio u Rumunjskoj kupi kopačke. Kada se prosjaci pobune protiv Kugara, Vatanescu uspije pobjeći, a premda je i sam u nevolji, pred progoniteljima spasi zeca i njihova zajednička pustolovina može početi.
Kada Olivia Rawlings, vrhunska slastičarka u ekskluzivnom bostonskom klubu, zapali ne samo svoj flambirani desert, nego i cijelu svečanu dvoranu, odluči se na neko vrijeme preseliti u idiličan gradić Guthrie u Vermontu, gdje živi njezina najbolja prijateljica Hannah i gdje vrijeme kao da je stalo. No njezin se bijeg pretvara u nešto mnogo trajnije kada joj mrzovoljna dama u elegantnom pletenom kompletu, Margaret Hurley, ponudi posao u svojem pansionu "Slatki javor". Nakon što se zajedno sa psom Saltyjem preseli u kućicu na imanju uz pansion, Olivia počinje spravljati ukusne slastice za mještane Guthrieja.
Opijena aromama svoje nove kuhinje, milozvučnom glazbom bendža i violina koji se u Guthrieju posvuda sviraju, Olivia se vrlo brzo uklapa u život maloga vermontskoga mjesta. A kad upozna Martina McCrackena, koji se u rodni Guthrie vratio iz Seattlea da bi pomogao bolesnom ocu, Olivia uviđa da možda ipak nije tako usamljena kao što je mislila… Louise Miller autorica je odličnog ljubavnog romana naziva "Slatke tajne života na selu".
"Slonovi na mjesečini" Johna Sweeneya istinita je priča o hrabrosti, ustrajnosti i suosjećanju u najgorim ratnim vremenima. Neposredno nakon napada na Pearl Harbour, u naizgled sigurnu britansku koloniju Burmu 1942. prodire japanska carska vojska. Britanci se užurbano povlače iz Rangoona, no nitko se ne brine o sudbini šezdeset dvoje siročadi miješane krvi iz škole Biskupa Strachana. Djevojčice nisu prave Britanke da bi bile evakuirane, ali zbog svoje "nečiste" krvi nisu ni sigurne ni zaštićene od Japanaca. Njihova lijepa mlada učiteljica, gospođica Grace Collins, odbija ih napustiti te s njima kreće na neizvjesno i opasno putovanje prema Indiji. Međutim, od utočišta ih dijeli tisuće kilometara džungle, planina i opasnih rijeka... Ovo je priča o ljudskoj toplini, o hrabrosti, o požrtvovnosti, o životinjskoj inteligenciji i osjećajnosti, ali i o izdaji i zlu. Riječ je o napetoj i vješto ispričanoj istinitoj priči koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim.
Evie Wyld donosi nam roman naziva "Sve ptice pjevaju", uznemirujuće, prekrasno, užasavajuće i dirljivo djelo, sve to u podjednakoj mjeri. Jake Whyte živi sama na sumornom, gotovo pustom oto¬ku u blizini britanske obale. Uzgajivačici ovaca s muškim imenom Jake jedino društvo na otoku je njezin pas, kojeg ona i zove jednostavno Pas. Nevolje nastupe kada netko ili nešto počinje ubijati Jakeine ovce. Isprva Jake posumnja na lokalne tinejdžere ili na divlje životinje, no uskoro posta¬je jasno da je to stvorenje, stvarno ili izmišljeno, znatno tajanstvenije. Jakeina napeta priča odvija se kroz dvostruku naraciju. Dok se događaji u njezinom životu na otoku odvi¬jaju kronološki, epizode iz njezinog prijašnjeg života prika¬zuju se u flashbackovima, otkrivajući zlokobne i prijeteće detalje iz njezine prošlosti. To uključuje i vrijeme koje je provela strižući ovce u zapadnoj Australiji, mučan preokret sudbine koji je natjera da se bavi prostitucijom i traumatična iskustva koja su temeljni uzrok Jakeine trajne iskorijenjeno¬sti i izolacije.
Lidija Dimkovska obogatila je suvremeni muzej literarnih čuda snažnim, upečatljivim, grotesknim, ekscentričnim detaljima i epizodama ispričanima u staroj dobroj tradiciji romana. Glavne junakinje Srebra i Zlata, blizanke rođene sa spojenim glavama, tragaju za smislom u životu obilježenom teškom fizičkom deformacijom, u obiteljskom i društvenom okruženju ispunjenom otuđenošću, drugošću i (ne)prihvaćanjem. Osobna drama koja se odvija u razdoblju između 1984. i 2012. između Skoplja i Londona oslikana je na pozadini dramatičnih povijesnih zbivanja te nadilazeći individualnu dimenziju doseže razinu kolektivnog sjećanja i povijesti. S obiljem neobičnih, često bizarnih zapleta, s psihološkim analizama, specifičnim pogledom na ljubav, stvarnost i vrijeme u kojem živimo, roman "Rezervni život" je osobna, politička i povijesna priča za koju je autorica nagrađena Nagradom Društva pisaca Makedonije (2012.) i Nagradom Europske unije za književnost (2013.)
Za kratkog, zlatnog razdoblja vladavine kralja Edvarda vii. Rosie McCosh i njezine tri vrlo različite sestre odrastaju u ekscentričnom domu u Kentu, između dječaka obitelji Pitt s jedne i dječaka obitelji Pendennis s druge strane. Ali, njihove dane dječjih pustolovina zasjenjuje početak rata, koji će ih zadesiti na ulasku u odraslu dob. Mladići se raštrkaju duž zapadnog bojišta. Rosie se suočava s izazovima života onih koji ostaju kod kuće. Zbunjena svojom ljubavlju prema dvojici mladića, vojniku pješaku i slavnom zrakoplovcu, prisiljena je snalaziti se u izvanrednim vremenima. Mogu li ona i njezine sestre izgraditi novi život u mogućnostima i razorenosti nakon Velikog rata? "Prašina koja pada sa snova" veličanstven je i dirljiv roman Louisa de Bernieresa koji slijedi živote nezaboravne postave likova nastojeći ustanoviti kakvu je sreću moguće sazdati od ruševina staroga svijeta.
Simon Watson je knjižničar zaljubljen u knjige, pogotovo stare. Roditelji su mu odavno mrtvi, a živi u kući koja samo što se nije srušila niz padinu. Majka, koja je mogla roniti na dah zarađivala je u cirkusu glumeći morsku sirenu, a mlađa se sestra i sama pridružila cirkusu. Jednoga dana Simon poštom primi knjigu. Radi se o dnevniku putujuće cirkuske družine, pisanom sredinom osamnaestoga stoljeća. Uskoro, Simon otkriva da je ta knjiga na čudan način povezana sa ženama iz obiteljske loze njegove majke, cirkuskim artisticama koje su se bavile ronjenjem na dah, takozvanim morskim sirenama, i koje su se sve do jedne, uključujući i njegovu majku, utopile 24. srpnja. A onda se sestra, nakon šest godina, pojavi na vratima. I to tjedan dana prije 24. srpnja. Radi li se o obiteljskom prokletstvu? "Knjiga pretpostavki i nagađanja" veličanstven je i dirljiv prvijenac autorice Erike Swyler. Čudesna je to priča o moći knjiga, obitelji i magije.
Smak svijeta tek je početak. Engleska, 1775. Ambiciozni Amerikanac silom želi nastaviti svoju ekspediciju unatoč zastrašujućim upozorenjima mještana. No ono što Benjamin Franklin otkriva na otoku Wight nije samo praznovjerje. To je tajna koja može ili spasiti svijet ili ga uništiti. Florida, 2026. U manje od četiristo dana, većina svjetskog stanovništva bit će mrtva. Nitko ne zna zašto, samo kada: 9. veljače 2027. godine. Umirovljeni specijalni agent FBI-a Will Piper jedan je od rijetkih koji žive "s onu stranu Obzora". Prije petnaest godina otkrio je proročanstvo svijetu pošto ga je lov na luđaka odveo u tajanstvenu Knjižnicu u Vectisu, sada pohranjenu u Području 51, na neoznačenoj lokaciji u pustinji Nevade. Will je odlučan u namjeri da proživi ostatak svojih dana na floridskom suncu. Čak i kad se ponovno pojavljuju zloslutne razglednice Ubojice Sudnjeg dana. Sve dok Apokalipsa ne zaprijeti jedinoj stvari oko koje Will nije spreman na kompromis: njegovoj krvi i mesu. "Čuvari knjižnice" Glenna Coopera sjajan je kriminalistički roman.
Roman "Ljepota je njezina rana" Elia Kurniawana spaja u sebi povijest, satiru, obiteljsku tragediju, legendu, humor i romantiku. Roman započinje japanskom okupacijom Indonezije, tadašnje nizozemske kolonije tijekom Drugog svjetskog rata. Dewi Ayu, prelijepu djevojku nizozemsko-indonezijskog porijekla, zajedno s ostalim dovoljno lijepim i mladim zarobljenicama nizozemskog podrijetla, japanski vojnici pretvore u svoju prostitutku. Kada saveznici oslobode Indoneziju, a s njom i Dewi Ayu od Japanaca, djevojka saznaje da se njenoj obitelji izgubio svaki trag i da su im dom zauzeli drugi ljudi. U borbi za preživljavanje vraća se prostituciji i ubrzo postaje najtraženija prostitutka u gradu. Dewi Ayu rodit će tri kćeri, redom prelijepe poput nje same, no nad njihove živote nadvit će se sjene otmica, ubojstava, bestijalnosti, silovanja, ludila, monstruoznosti, a često i osvetoljubivih duhova.
Bila je to najozloglašenija sudska pogreška u povijesti. Pariz, 1895.: vojni časnik, Georges Picquart, gleda kako osuđenoga špijuna, Alfreda Dreyfusa, javno ponižavaju pred razuzdanom gomilom. Dreyfusa doživotno protjeraju na Đavolji otok, Picquart je unaprijeđen u načelnika obavještajne službe koja mu je ušla u trag. No kada Picquart otkrije da se tajne i dalje prosljeđuju Nijemcima, uvučen je u opasan labirint prijevare i korupcije koji ne prijeti samo njegovoj časti, nego i životu ... "Časnik i špijun" Roberta Harrisa povijesno je špijunski roman koji će vašu pažnju zadržati od početka do kraja čitanja. Robert Harris autor je uspješnih romana kao što su "Domovina", "Enigma", "Pompeji", "Staljinov anđeo", "Imperium", "Lustrum", "Duh" i "Indeks straha", a djela su mu prevedena na više od trideset jezika.
Priča "Sve što želiš da budem" autorice Mindy Mejie puna je nevjerojatnih obrata, rekonstruira godinu dana života inteligentne i talentirane djevojke tijekom koje će mračne tajne maloga provincijskog grada izaći na vidjelo, a djevojka će svakoga dana biti sve bliže i bliže svojoj smrti. Hatiie Hoffman učenica je završnog razreda gimnazije. Cijeli život igra različite uloge: odlična učenica, privržena kći, predana susjeda i lojalna članica lokalne zajednice. Kada je pronađena brutalno izbodena nožem nakon premijere dramske skupine u kojoj je igrala Lady Macbeth, tragedija provaljuje kroz tkivo ove male provincijske zajednice. Lokalni šerif Del Goodman, obiteljski prijatelj Hoffmanovih, poduzima sve kako bi otkrio ubojicu, ali njegova istraga donosi više pitanja nego odgovora. Čini se kako je Hattiena glumačka darovitost daleko nadilazila kazališne daske. Ovaj roman provocira granicu između nevinosti i krivnje, istine i laži.
Nakon dugogodišnje borbe s alkoholom, depresijom i kritičarima koji su ga zanemarivali, pjesnik prirode John Clare završava u duševnoj bolnici u šumi Epping gdje se provodilo tad revolucionarno liječenje radnom terapijom. Istodobno, u blizinu se doseljava mladi Alfred Tennyson i sudbina mu se isprepleće s onom sanatorija. Ovaj povijesno točan, naglašeno poetičan roman, opisuje zatvoreni svijet sanatorija i raj prirode s one strane zidova: Clareov san o domu, iskupljenju, bijegu. Fouldsov roman nalik je snu na javi, životan i istinit, ali u stalnoj mijeni do u riječ pogođen plod pjesnikova oštra oka i širokog zahvata romanopisca. "Živi labirint" potvrđuje Fouldsa kao jednog od najzanimljivijih i najnadarenijih pisaca svoje generacije.
Iako je Dioklecijan jedan od najvećih careva Rimskog Carstva, o njemu se malo toga sa sigurnošću zna, a naša su saznanja često proizvoljne legende ili pristrane interpretacije. U pokušaju da ipak rasvijetli život te fascinantne osobe autor se u ovoj detaljnoj biografiji čvrsto oslonio na dostupne relevantne rezultate znanstvenih istraživanja te opisao Dioklecijanov uspon od običnog vojnika do rimskog cara, osnivanje i funkcioniranje tetrarhije, carevu abdikaciju i smrt u palači koju je izgradio. Nakon serije putopisa Jasen Boko vraća se pisanju biografije u čemu se već okušao pišući o Tinu Ujeviću. Ovaj put bavi se osnivačem Splita, "Dioklecijanom". Ova je biografija pristupačna i zabavna u svom pristupu ozbiljnoj problematici kojom se bavi. Otkrivajući sasvim nepoznatu priču o Dioklecijanu, ova se knjiga čita kao uzbudljiv povijesni triler i nastojanje da se tog cara zasluženo povijesno valorizira.
13.03.2017.